De Mezquita is een uniek architectonisch monument in Córdoba. Het werd vanaf de achtste eeuw gebouwd als moskee, maar is deels, na de christelijke overname van Córdoba in de dertiende eeuw, tot kathedraal van het bisdom Córdoba omgebouwd.

In de loop der eeuwen hebben verschillende verbouwingen plaatsvonden, zodat tegenwoordig zowel de Moorse als de christelijke invloeden duidelijk herkenbaar zijn. Zowel het grondplan van een traditionele moskee als het Latijnse kruis voor een kathedraal zijn terug te vinden in de Mezquita.

Oorsprong van de Mezquita De Mezquita staat in het centrum van Córdoba. Bovenop de fundamenten van een Romeinse tempel en de Visigotische basiliek van Sint-Vincent is de grootste en oudste moskee van Europa gebouwd. De moskee had een capaciteit om twintigduizend mensen te herbergen en was na de moskee van Mekka de grootste moskee. Het historische centrum van de stad met deze moskee-kathedraal staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Kaartjes voor de Mezquita zijn verkrijgbaar tegenover de ingang. Reserveren is niet nodig. De moskee / kathedraal is over het algemeen de gehele dag geopend, met uitzondering van zondagen en regilieuze dagen; dan geldt er een middagsluiting.

Maar de stad heeft veel meer te bieden dan op het eerste gezicht het geval lijkt.

Zo zijn de Joodse Wijk of Judería met zijn indrukwekkende synagoge minstens even boeiend om te ontdekken. De smalle, sfeervolle straatjes nodigen je uit om er uren in rond te dwalen.

De architectuur van de stad is overwegend Moors, maar ondanks het verleden dat hierin verder leeft, is ook het moderne leven volop in het stadsbeeld geïntegreerd.
Kunst en cultuur worden hoog in het vaandel gedragen. Zo kun je er tal van boeiende musea en tentoonstellingen te bezoeken, die zowel bekende als minder bekende artiesten een platform bieden. Als je van lekker mediterraan eten houdt, zul je hier zeker je gading vinden. De vele restaurants in het oude stadscentrum serveren de heerlijkste gerechten en uiteraard ook alle mogelijke soorten tapas.

Tenslotte telt de stad ook heel wat kleine en fijne boetieks met uiteenlopende ambachtelijke producten. Toch ontbreken ook de trendy kleding- en schoenenzaken niet, dus met shoppen bent je in Córdoba al gauw enkele uren zoet.

Córdoba ligt op zo'n 2 uur rijden van Bed & Breakfast Casa Agradable en voor degene die een autorit niet afschrikt dus zeker het bezoeken waard.