Frigiliana

Van alle dorpjes in Andalusië is Frigiliana de favoriet van menig bezoeker! Dit prachtige witte dorp ligt op 6 kilometer van Nerja en op zo´n 40 autominuten vanaf B&B Casa Agradable. Dit is uiteraard een beetje afhankelijk van de route die je neemt. Er is een wirwar van autovrije straatjes, met nette witgekalkte huisjes, die een mooi contrast geven met hun daken en de over het algemeen altijd helderblauwe lucht. Alle toegangsdeuren van de huizen hebben pasteltinten en onderweg heb je verschillende doorkijkjes, met uitzicht op de omliggende bergen of in de verte ook de zee! Een betoverend plaatje, aangevuld met de geuren en kleuren van potten jasmijn, lavendel en bloemen. Frigiliana kreeg dan al ook vaker prijzen en titels, waaronder dat van 'mooiste dorp in Andalusië' van de Spaanse Toerismeraad.

Er zijn 2 delen: Het nieuwere, lagere deel, en het bovenste, oudere gedeelte: de Morisco-Mudéjar. Dat laatste is uiteraard het mooist om te bezoeken! Al wandelend door Frigiliana keer je terug in de tijd van de moren en de Reconquista of Herovering. Er hangt een hele bijzondere sfeer. De kronkelende, geplaveide straatjes zijn echter smal en gaan steil omhoog. Draag daarom goede schoenen en op een warme dag is een flesje water ook altijd goed om bij de hand te hebben.

Enkele bijzondere punten zijn de Fuente Vieja (oude fontein), de San Antonio kerk, de Real Expósito (oude silo), de Santo Cristo de la Caña kapel en het Palacio Renacentista de los Condes de Frigiliana (Renaissance Paleis van de Graven van Frigiliana). De Solariega Casa de los Condes (het ouderlijke huis van de graven), ook bekend als El Ingenio (de molen) werd in de late 16e eeuw gebouwd voor de Manrique de Lara familie. Zij legden er een suikerrietplantage aan, met fabriek.

De Casa del Apero dateert uit begin zeventiende eeuw en herbergt nu het VVV-kantoor, de Gemeentelijke Bibliotheek, alle historische archieven van Frigiliana en het Historisch Museum. Het is de moeite waard om een kijkje te nemen in het museum; het was het eerste archeologische museum in de Axarquía. El Torreón is nog zo´n interessant plekje. Het ligt in de oude wijk Mudéjar, vlakbij calle Real. Ooit was het een graanschuur, nu maakt het deel uit van een huis. Je kunt de prachtige patio binnen via een boog versierd met planten, 'El Torreón' genaamd.

Wat dacht je van een lunch of tapas met uitzicht. Veel restaurants en bars hebben dakterrassen met uitzicht op het dorp en de vallei. Aanraders zijn La Taberna del Sacristan (Plaza de la Iglesia, 3) en The Garden Restaurant (Calle Santo Cristo s / n - thegardenfrigiliana.com), met smakelijke gerechten bij een fantastisch panorama. Voor tapas, Restaurante Al Fuente (Calle Real 32). De taarten in La Tienda (Calle de la Iglesia, 7) zijn trouwens ook een aanrader!

Het is ook mogelijk de route van de keramiekplaten te volgen. Er zijn er 12, verspreid over het oude gedeelte van het dorp. Ze vertellen het verhaal van de moorse opstand en de laatste gevechten in het gebied.

De leuke bohemiensfeer van het dorp heeft over de jaren een aantal beroemde kunstenaars en fotografen getrokken, met inbegrip van Arne Haugen Sørensen, Klaus Hinkel, Penelope Wurr en Miro Slavin. Er zijn regelmatig tentoonstellingen in de Casa del Apero en private kunstgallerijen.

Frigiliana's patroonheilige is San Sebastián, en zijn feest is op 20 januari. Het Festival de 3 Culturas tijdens de laatste week van augustus mag je niet missen als je dan in de buurt bent. Het is het grootste evenement van Frigiliana!  Nog een belangrijke datum op Frigiliana's kalender is 13 juni, tijdens de lokale Feria, wanneer San Antonio de Padua geëerd wordt.  

Een bezoek aan het nabijgelegen El Acebuchal is een absolute aanrader! 

Alle toeristische informatie en heel veel (ook voor mobiel) te downloaden plattegronden en brochures vind je op: http://www.turismofrigiliana.es/en/