Omgeving

Arenas ligt 44 kilometer van Málaga en 13 kilometer van de kust bij Torre del Mar, op een hoogte van 416 meter. Het dorp ligt in de Axarquía, op de mooie Mudejar Route en kent 1.400 inwoners.

In Arenas vindt u enkele kleine bars/restaurantjes. Verder vindt u er een bank (Cajamar) en enkele kleine winkeltjes waaronder een Panaderia (bakker).

Arenas ligt onder de ruïnes van Fort Bentomiz, een Moors fort. Dit fort heeft een belangrijke rol gespeeld gedurende de Moorse bezetting en was een schuilplaats en verdedigingswerk gedurende de aanval van de christenen in 1483. In 1487 vocht Fernando de Katholiek dichtbij het dorp. Castillo Bentomiz heeft nog steeds de torens, muren en ondergrondse kamers.

De normale route om het dorp te bereiken is vanaf Vélez-Málaga de A117 te nemen. Vélez-Málaga ligt slechts op 10 km. afstand van Arenas. De weg loopt langzaam omhoog naar de Bentomiz berg en biedt prachtige panoramische uitzichten op zee. Halfweg, bij Venta El Palomar, ligt de gemeentelijke grens van Arenas.

Het Moorse verleden van het dorp zelf is te zien aan de nauwe kronkelende straatjes. Er is een oude olijfmolen en een muurschildering, gemaakt door de keramist Virgilio Gonzalez bij de entree van het dorp. Het centrum heeft typische nauwe straatjes, pleintjes en hoekjes, versierd met bloemen en planten in prachtige potten. Er zijn drie verschillende wijken in het dorp. El Barrio Alto is een interessante wijk waar handarbeiders, keramisten en smeden wonen. Het centrum is waar de beter gesitueerde inwoners van het dorp wonen en de wijk waar het gemeentehuis gevestigd is. Hier vindt u ook een plein met de 12e eeuwse kerk-moskee van Santa Catalina. De derde wijk is El Barrio Bajo, waar de meer gewone werkers van het dorp wonen. Vanaf elk punt in het dorp kun je de berg van Bentomiz zien, met haar oude fort. De top kan bereikt worden op een ezel of te voet. Vanaf hier heeft u uitzicht op de kustlijn en kunt u bij helder weer zelfs de klippen van Noord-Afrika zien.

De kerk van Santa Catalina werd gebouwd in de 16 eeuw en kent een Mudejar constructie. Op dezelfde plek waar voorheen een moskee uit de 12e eeuw stond. De minaret van de moskee is nog steeds in perfecte staat.

Dichtbij Arenas ligt het kleine dorpje Daimalos, waar wijn van zeer goede kwaliteit wordt geproduceerd. Twee overblijfselen uit de 12e eeuw zijn hier te vinden: een Moorse fontein en een minaret, waarvan wordt verondersteld, dat het de oudste van de Merini periode is. De kerk, eveneens gebouwd op de plek waar vroeger een moskee stond, heeft een minaret die is getransformeerd in een klokkentoren door de Christenen. Het centrum van Daimalos is ook typisch Moors, met kleine huizen op steile nauwe straatjes, die allen leiden naar het kerkplein.